május 26, 2014

Állami támogatás hiánya a megújuló energia szektorban Magyarországon

Kérem jelentkezzen be az oldal megtekintéséhez! Ha még nem regisztrált megteheti itt:Regisztráció

3 thoughts on “Állami támogatás hiánya a megújuló energia szektorban Magyarországon

 1. Értem én, hogy Németországban…, Amerikában…, stb. Ismerem az érveket és az ellenérveket.
  De azt a kevés forrást mire használtuk fel? Azt nem értem, miért nem publikus, hol, mi mépült meg belőle. A hócipőm is tele van a sok politikai hírrel és álhírrel. A politika akkora hangsúlyt kapott az életünkben a média által, hogy a többi igencsak jelentős gazdasági kihívás háttérbe szorul. Lehet, hogy
  csak én érzem így.
  Félretéve most a ki, kicsodát, hiányolom, azt a pályázatot, ami arról szólna, milyen módon lehet energiát előállítani, és miből, és mennyiért, és milyen hatásfokkal.
  A KF pályázatokat csak egyetemek és nagy termelőerővel rendelkező cégek nyerhetik meg?
  Az ötletek például sehol sem kapnak fórumot.
  Nekünk nem Németországot vagy az USA-t kell követnünk.Saját gazdasági berendezkedésünk alapján kell az energiafejlesztési koncepciónkat kialakítani.
  Pl: A szélenergia hasznosítása terén nem az óriási lécsavaros méregdrága megoldás a követendő példa, hanem a függőleges tengelyű zárt rendszerbe építhető magyar találmányt kell megvalósítani.
  A szalmát és a kukoricát nem elégetni kell, mert az égetés hatásfoka és az időegység alatt leadott energia nagy része a kéményen keresztül távozik, még akkor is, ha oda mindenféle (import)berendezést beépítve a hasznosítjuk.Milyen hatásfokkal, milyen egyéb járulékos karbantartási költséggel, mennyi időnként?
  De minden technológiának van hulladék energiája. Az úttestek nyáron az aszfalt olvadásig felmelegszik.
  Mi lesz a hőjével? A lakótelepi házak tetején a ház meleg víz ellátása helyben megoldható lenne.
  A hűtőgépek télen is üzemelnek a lakásokban, és hőt termelnek. A bevásárlóközpontok klímái és hűtői
  hatalmas energiát fogyasztanak és rengeteg hőt termelnek, amit csak úgy kiengedünk. Fejlesztenünk kellene. A Kutatás+Fejlesztés pénzeit koncepciónális irányokba kell terelni és az eredmény nem marad el. Újból fel kell építeni egy ipari kutatóbázist, amelyből kinőhet egy nemzetünknek megfelelő energiaipari ágazat, amely a hulladékenergiát minimálisra csökkenti, és a természetben jelenlevő potencált maximálisan felhasználja.

  • Kedves gaalf50! Köszönjük értékes, összeszedett hozzászólásodat! Célunk elsősorban a szakmai műhely megteremtése és nem a politikai döntések közvetlen befolyásolása. Habár a szakma és a politika szerencsés, ha egymás tudásából építkezik, a gazdaságpolitika jóval több optimalizálandó paraméterrel, és célfüggvénnyel rendelkezik. Természetesen örülünk ha meglátásaink döntéshozói szintre is el fognak kerülni.

   A megújuló energetika hatalmas és sokszor egymással versengő területein belül sok a nem független vélemény, és valóban sok a lehetőség is. Blogunk mind a technológiák bemutatásában, mind az azok felhasználhatóságának és korlátainak megismertetésében fogalmazza meg feladatát. Szektor szintű elemzéseinkben a fajlagos beruházási igény, az üzemeltetési költség (változó költség), az ökológiai lábnyom, a gazdaságra gyakorolt pozitív és negatív hatás (externália), valamint a rendszerszabályzási addicionális költségek figyelembe vételével foglalunk állást.

   A szabályzás egész Európában torzítja a versenyt, és nem mindig az optimális helyszínen történő telepítést támogatja. Magyarországon az elérhető beruházási támogatások, a rendszerhasználati díjak elszámolása, ás a KÁT rendszer adják a telepítés alternatívájának keretrendszerét.
   A jövőben tervezünk foglalkozni hozzászólásodban említettek közül a függőleges tengelyű szélkerekekkel (habár sok a szakmai vita körülötte), a hatékony kazánokkal (múlt héten épületenergetika konferenciák jártunk), valamint a levegős hőszivattyúkkal is.

   Jelentős kutatás-fejlesztési projektek (források) elérhetőek most is, és várhatóan a jövőben is, várunk minden fejlesztő céget a közös együttműködésre.

Vélemény, hozzászólás?