április 13, 2014

Zöldenergiáról

A zöld energia a megújuló és nem szennyező energiaforrásokra vonatkozó fogalom. Napjaink egyik legnagyobb problémája a környezetszennyezés, amelynek fő okozója a nem megújuló energiaforrások használata. (a szén, a kőolaj és a földgáz). Ezen anyagok elégetése során jelentős mértékben károsodik a környezetünk. A nem megújuló energiaforrások újratermelődése is folyamatos, de ez a folyamat túl hosszú, évmilliókig is tarthat, ezért az emberiség egyre növekvő energiaigényét a nem megújuló energiaforrások már nem sokáig képesek kielégíteni. Ezek az energiaforrások idővel kiapadnak, mivel a kitermelésük sokkal gyorsabban történik, mint a megújulásuk. A nem megújuló energiaforrások problémájára megoldást nyújtanak a megújuló energiaforrások.

shutterstock_132770036

A megújuló energia egy olyan energiaforrás, amely folyamatosan újratermelődik és a rendelkezésünkre áll (napenergia, szélenergia, geotermikus energia stb.). Ezek a természetes energiaforrások nem károsítják a környezetünket, és lehetővé teszik, hogy az emberiség egyre növekvő energiaszükségletét kielégítsék.

Magyarországon is – más országokhoz hasonlóan – az energiapolitika szerves része lett a megújuló energiaforrások használatának fejlesztése. A jelenlegi technológiák sajnos még nem alkalmasak arra, hogy teljes mértékben helyettesítsék a hagyományos energiaforrásokat, ugyanakkor hozzájárulnak a felhasználás ütemének csökkentéséhez.